Hoe werkt een robotmaaier?

Toegevoegd op 10 maart 2016
Hoe werkt een robotmaaier?

Wat zijn nu precies de mogelijkheden van een robotmaaier en hoe werkt een robotmaaier precies? In dit bericht geven we wat informatie over het aanbrengen van een grensdraad en de technische mogelijkheden die robotmaaiers vandaag bieden.

Grensdraad aanbrengen

Opdat de robotmaaier de maaiklus helemaal alleen zou kunnen klaren, moet u eerst het werkterrein voor de maaier bepalen door het bewuste gebied af te bakenen met een grensdraad. Met die draad vormt u een lus, bij voorkeur uit één stuk.

De grensdraad legt u op de bodem van het grasperk of graaft u in. De draad gewoon vastzetten met klemmen gaat het snelst. Maar als u uw grasperk wilt verticuteren, is het toch beter om de draad in de grond in te graven tot maximaal 20 cm diep.

In een tuin kunnen heel wat obstakels in de weg staan: een bloemenperkje, een paal, een boom enz. Rond zaken als een bloemperk is het aangewezen om een lus met grensdraad aan te brengen. Bij een boom is dat niet nodig omdat de maaier daar dankzij zijn botssensor zal beseffen dat hij rechtsomkeer moet maken en een ander traject moet nemen. Robotmaaiers werken op een herlaadbare batterij. Als een maaier merkt dat zijn batterij bijna leeg is, keert hij terug naar het laadstation. Hij doet dit volledig autonoom aan de hand van een geleidedraad die signalen uitzendt. Bij voorkeur krijgt het laadstation een goed uitgekiende plaats in de tuin.

robotmaaier grensdraad

  1. Baken het terrein af met grensdraad
  2. Zet de grensdraad vast met klemmen of graaf deze in
  3. Breng grensdraad aan rond een bloemenperk, dit is niet nodig rond een boom
  4. Herlaadstation
  5. Een kantelsensor voorkomt dat de robot kantelt op een helling

Allerlei snufjes

Robotmaaiers kunnen tal van sensoren bevatten:

  • sensoren die opvangen binnen welk gebied de maaier kan opereren;
  • een botssensor om harde obstakels zoals bomen te ontwijken;
  • een kantelsensor die moet beletten dat de maaier kantelt, bv. als de tuin flink afhelt;
  • een tilsensor. Als het toestel plots wordt opgetild, stopt hij vanzelf en komen de maaimessen ogenblikkelijk tot stilstand.

De meeste maaiers zijn bovendien uitgerust met een alarm dat moet afgaan als ze volledig geblokkeerd raken of als ze worden opgetild.

Verder worden de toestellen beveiligd met een pincode. Alleen met de juiste code krijgt u de robot (weer) aan de praat.

Geprogrammeerd of manueel aansturen

U kunt het toestel programmeren om te bepalen wanneer (lees: welke dagen en uren en hoeveel keer per week) het toestel aan de slag moet. Als u dat te ingewikkeld vindt, kunt u het toestel ook manueel starten. Dan moet u wel thuis zijn.

Contact informatie

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief 

Onze nieuwsbriefleden krijgen unieke aanbiedingen en waardevolle tips voor het onderhoud van een perfect gazon.

Schrijf je nu in