Is uw tuin geschikt voor een robotmaaier?

Toegevoegd op 08 maart 2020
Is uw tuin geschikt voor een robotmaaier?

Een robotmaaier biedt heel wat mogelijkheden maar ook enkele beperkingen. In dit artikel bespreken we in welke situaties een robotmaaier al dan niet geschikt is.

De grootte van uw tuin

De Automower 450 is momenteel de machine in ons gamma die voor de grootste oppervlakte, tot 5000 m², geschikt is. Heeft u een groter grasoppervlak te onderhouden dan is het perfect mogelijk om twee of zelfs meer machines te laten samenwerken. Daarnaast hebben we het merk Belrobotics in ons gamma voor terreinen tot 25.000 m². 

In het andere uiterste zijn robotmaaiers ook geschikt voor kleine tuinen. Husqvarna heeft de Automower 105 specifiek voor kleine oppervlaktes geschikt is. Daarnaast kan u de maaitijd van uw toestel ook aanpassen met behulp van een timerfunctie, conform uw tuingrootte. U kan zelfs uw robotmaaier delen met uw buurman, al zal u daarvoor twee begrenzingsdraden en twee laadstations nodig hebben om twee afzonderlijke installaties te maken.

Complexe tuinen

De meeste vragen krijgen we wanneer tuinen complexe vormen, paden, begroeiing, borders enzoverder hebben. Over het algemeen kan een robotmaaier alles maaien wat u met een traditionele maaier kan.

Loopt uw grasveld door tot tegen een afscheiding, bijvoorbeeld een muur of een hoge border, dan zal er een strook van het gras ongemaaid blijven. Dit doordat de messen binnen de behuizing zitten en de nodige sensoren botsingen voorkomen om de behuizing niet te beschadigen. Deze kanten kan u met een trimmer kort houden. Hindernissen of zones die niet gemaaid mogen worden kan u best omboorden met een voldoende hoge rand of uitsluiten van de maaizone door het creëren van eilandjes met de begrenzingsdraad.

Loopt het gras door tot tegen een terras of pad dat op hetzelfde niveau ligt, dan kan de maaier vaak met 1 wiel van het grasveld rijden om zo netjes tot tegen de kanten te maaien. Kleine voorwerpen als speelgoed of kleren dient u dus ook steeds te verwijderen van het gras, om beschadiging te voorkomen. Ook dennenappels, takken en afgevallen fruit verwijderd u best vooraleer uw robotmaaier aan het werk gaat. 

Ligt uw grasveld op een oneffen terrein, dan kijkt u best naar de specificaties van het toestel. Veel robotmaaiers zijn geschikt tot hellingen van maximaal 45% (= 24°). Sinds 2019 is de Automower 435X AWD een interessante toevoeging tot het gamma met een maximale helling tot 70 % (35°). Kleine robotmaaiers kunnen de krommingen van het gazon het beste volgen en voorkomen bijvoorbeeld dat hobbels gescalpeerd worden, zoals vaak gebeurt met traditionele grasmaaiers. Kleine diepe gaten daarentegen kunnen de machine wel laten vastlopen.robotmaaier helling

Ook bij smalle doorgangen kijkt u best de specificaties van het toestel na. Afhankelijk van het toestel is namelijk een minimale breedte vereist voor de doorgang. Sommige maaiers hebben speciale sensoren die smalle doorgangen herkennen en zelfs automatisch verschillende routes gebruiken om spoorvorming te voorkomen. 

Bestaat uw gazon uit afgezonderde grasvelden, dan zal u het toestel manueel moeten veplaatsen, of bijvoorbeeld 2 kleine toestellen inzetten. Bij heel wat modellen kunnen verschillende grasvelden ingesteld worden om te onderhouden, de installatie is dan wat complexer omdat u moet toezien dat geen niet te maaien stukken toch gemaaid worden. Bij sterk versnipperde tuinen valt het grote comfortvoordeel van een robotmaaier dus wel deels weg.

Toestand van uw grasveld en omgevingsfactoren

Bij zeer lang gras, bijvoorbeeld na langdurige regen of in het begin van het seizoen, zal u de maaihoogte van het toestel moeten aanpassen. Geleidelijk aan kan de maaihoogte dan naar het gewenste niveau gebracht worden. Haal uw robotmaaier best reeds vroeg in het seizoen buiten om te voorkomen dat het gras te hoog wordt.

Ook mos is veelal geen probleem voor een automatische maaier. De maaier heeft in dat geval zelfs een positief effect op uw gazon; het voortdurend maaien zorgt ervoor dat het gras beter groeit en de grasmat dichter en gezonder wordt. Het mos verdwijnt daardoor gelijdelijk aan.

Regenweer? Ook daar weet uw robotmaaier raad mee. Husqvarna modellen werken prettig door bij regen. Ook bij warme temperaturen kan uw robotmaaier aan de slag. Op modellen met een Li-ion accu heeft warmte geen invloed en blijven de prestaties ongewijzigd.

Heb je nog meer vragen ? Wil je een offerte ? Of een demonstratie ? Neem contact via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 02 569 42 54 of kom dan langs op Kempeneer nv - Ninoofsesteenweg 659 - B-1701 Dilbeek

 

Contact informatie

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief 

Onze nieuwsbriefleden krijgen unieke aanbiedingen en waardevolle tips voor het onderhoud van een perfect gazon.

Schrijf je nu in